درد مفصل یکی از شایع ترین دردهایی است که می تواند روند زندگی انسان را با اختلالات جدی ای مواجه کند. از طرفی علل زیادی برای درد مفصل وجود دارد که هر کدام علائم خاص خود را داشته و درمان خاص خود را می طلبند. اما خبر خوب اینکه عموم علل درد مفصل تقریبا بی خطر بوده و به سادگی درمان می شوند. اما با این وجود هستند علت های جدی ای که نیازمند درمان های طولانی مدت بوده و مشکلات طولانی را نیز برای فرد به همراه داشته باشند. در این مقاله از سری مقالات علمی گروه داروسازی دایان فارما برآنیم تا به بررسی جامع درد مفصل و علل و راهکارهای درمانی آن بپردازیم.

مفاصل چگونه کار می کنند

درد مفصل چیست؟

درد مفصل به احساس درد و ناراحتی ای می گویند که ممکن است روی هر کدام از مفاصل خود احساس کنید. درد مفصل می تواند با التهاب مفصل درگیر هم همراه باشد. همچنین امکان دارد یکی از مفاصل درد بگیرد و یا همزمان مفاصل مختلفی درگیر شوند. درد مفاصل معمولا علل مختلفی دارند اما برخی از آن علت ها که در ادامه به بررسی آن می پردازیم نیازمند درمان فورس هستند.

علل درد مفصل

بنظر شما چه عوامل می تواند منجر به درد های مفصل شود و یا به عبارت دیگر درد مفصل چه عللی می تواند داشته باشد؟ قبل از هرچیزی باید بدانید که متأسفانه در دهه اخیر ابتلا به بیماری های مرتبط با مفاصل بسیار شیوع پیدا کرده است. اما چیزی که شرایط را پیچیده تر و درمان درد را سخت تر می کند این است که، عوامل زیادی می توانند منجر به ردر مفصل شوند. مثل آسیب دیدگی رباط ها، تاندون ها، عضلات، عصب ها، بورس، استخوان ها و یا حتی آسیب دیدگی خود مفصل و یا از بین رفتن لایه محافظ مفصل. اما هر کدام از این علل انواع مختلفی دارند که درمان خاص خود را می طلبند و همین امر سبب پیچیدگی تشخیص علت دردهای مفصلی شده است. اگر فقط برای یک روز درد مفصل را تجربه کرده باشید بی شک به خوبی می دانید که بیماران این نوع درد ها برای درمان درد خود به دنبال بهترین روش درمانی اند که بیشترین و سریع ترین بازده را داشته باشد، چرا که درد مفصل روند زندگی فرد را به کلی مختل کرده و او توان رسیدگی به فعالیت های روزمره خود را ندارد. از طرفی افراد مبتلا به دردهای مفصلی به دنبال یافتن علت دردهای خود از هیچ تلاشی کوتاهی نمی کنند. پس ریشه یابی مشکل و اتفاقی که موجب آسیب دیدن بافت ها شده است، مهم ترین اطلاعاتی است که پزشک معالج باید به دست بیاورد که به پیدا کردن راه حل دائم و قطعی برای درمان بیماری منجر می شود.

 شاخص ترین علل درد مفاصل :

آسیب دیدگی یا ضربه خوردن به مفصل
استفاده بیش از حد از مفصل
آسیب دیدگی های ناشی از حرکات مکرر
افزایش وزن و نداشتن پلتفورمی برای لاغری سریع
درد مزمن به دلیل اختلال عملکرد در سیستم عصبی
واکنش به برخی از داروها
استرس
تضعیف سیستم ایمنی و نداشتن راهکاری منسجم جهت تقویت سیستم ایمنی بدن
عللی که نیازمند مراجع سریع به پزشک هستند:

بیماری های سیستمیک و نقاط دیگر بدن
بیماری های عفونی و واگیر دار
آرتریت روماتوئید
درد مفصل به علت شکستگی استخوان
بیماری بی حرکتی بزرگسالان (Adult Still’s disease)
نکروز آواسکولار
جابجایی مفاصل
فیبرومیالژیا
آرتریت گنوکوکی
نقرس
بیماری لایم
برخی از سرطان ها مانند سرطان استخوان، سرطان خون (لوکمی)
علل درد مفاصل در کودکان
علل درد مفصل در کودکان

 

دلایل-و-درمان-درد-مفاصل.دایان فارما

 

اغلب مواردی که منجر به درد مفصل در بزرگسالان می شود، در کودکان نیز می تواند مشکل ساز باشد اما در کودکان و نوجوانان به دلیل رشد استخوان‌ها و مفاصل، موارد دیگری نیز وجود دارد که میتواند منجر به درد مفصل شود. که در ادامه به بررسی هریک می پردازیم.

آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (JIA): این بیماری که به آن التهاب مفصل نیز می گویند در کودکان زیر ۱۶ سال رخ می‌دهد و منجر به زانو درد می شود. التهاب مفصل بین نوجوانان ورزشکار شایع تر است و عواملی شبیه درد و حساسیت در قسمت جلوی زانو درست زیر کشک زانو دارد.

سندرمسیندینگ – لارسن – جانسون : این بیماری نیز مانند التهاب مفصل زانو را درگیر کرده و اغلب در دوره رشد سریع نوجوانان بروز پیدا می کند. علائم این بیماری درد در جلوی زانو، کمی بالاتر از گود اشلاتر است. برای درمان معمولا از مسکن و فیزوتراپی استفاده شده و چندماه به مفصل استراحت می دهند. علائم این بیماری حتی اگر درمان رضایت بخش باشد هم حداقل به مدت یک سال همراه فرد است.

بیمارِی پورپورای هنوخ شوئن‌لاین: این بیماری که خاص کودکان است با درد مفصل، درد شکم و جوش های پوستی همراه است.

دردهای رشد: دردهای رشد، در پاها بروز میکنند و عواملی که منجر به بروز آن می شود تا کنون شناخته نشده اند و برخلاف اسمشان هیچ ربطی به رشد مفاصل ندارند. این دردها جدی نیستند و پس از مدتی خود به خود برطرف خواهند شد. دردهای دوره رشد معمولاً در خود مفاصل بروز نمی کنند و معمولا در نواحی بین مفاصل ایجاد می شوند.

 

همینطور این مقاله را هم مطالعه کنید:

تقویت سیستم ایمنی بدن

تستسترون
علائم درد مفصل چیست
درد مفاصل هم مانند بسیاری از علائم پزشکی دیگر، در بیمار های مختلف با توجه به علل دردشان میتواند متفاوت باشد. در حالت کلی علائمی نظیر تورم، گرمی، قرمزی، محدودیت حرکت، خشکی صبحگاهی، تب و ندول هایی روی مفاصل، درد عضله را جز علائم درد مفصل شمارده اند.

درمان درد مفصل
درد مفصل

درد مفصل از آن درسته از دردها است که به علت تنوع علل بروز درد درمان های بسیار متنوع ای دارد اما به طور کلی آن ها را می توان در دسته های زیر جای داد. نکته بسیار مهم این است که فراموش نکنید که بسیاری از این درمان ها صرفا توسط پزشک تجویز می شوند و به علت عوارضی که ممکن است به همراه داشته باشند، حتما باید زیر نظر پزشک انجام شود.

دسته اول درمان درد مفصل، داروهای خوراکی: مسکن هایی مانند NSAIDها (ناپروکسن، ایبوپروفن، سلکوکسیب و …)، استامینوفن، اپیوئیدها، داروهای شل کننده عضلات، داروهای ضد افسردگی و ضد صرع. ژل ها و پماد هاس که به صورت موضع ای استفاده می شوند.

دسته دوم درمان درد مفصل، داروهای تزریقی: تزریق مستقیم داروهای استروئیدی به مفاصل که حتما باید توسط پزشک معالج صورت گیرد. همچنین خارج کردن مایع از مفصل و تزریق هیالورونین

دسته سوم، فیزیوتراپی

دسته چهارم، ورزش های نظیر شنا کردن و دوچرخه سواری و کاهش وزن

درمان های خانگی درد مفصل
در روش های درمان خانگی می توانید از داروهای بدون نسخه، مانند استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید. همچنین داروهایی که به صورت ژل یا کرم ساخته شده و مصرف موضعی دارند هم در کاهش درد عضله می توانند مفید باشند. البته این داروها برای درمان دردهای جزئی موارد مناسبی هستند و اگر درد شدید باشد باید حتما به پزشک مراجعه شود. همچنین می توانید به مفاصل خود استراحت دهید. بسته به اینکه کدام مفصل شما آسیب دیده شاید بهتر باشد برای مدتی انجام فعالیت هایی نظیر ورزش کردن، رانندگی یا پیاده‌روی طولانی را کنار بگذارید. البته مراقب باشید تا عضلات اطراف مفاصل ضعیف نشوند. کمپرس یخ نیز می تواند در برخی موارد، به ویژه در روز اول پس از آسیب دیدگی، درمان خوبی برای درد مفاصل شما باشد. البته این را هم در نظر داشته باشید که اگر از یخ به روش صحیح استفاده نشود، ممکن است به جای اینکه مفید باشد منجر به آسیب بیشتر شود.

چه زمان برای درد مفاصل خود باید به پزشک مراجعه کنیم
با توجه به اینکه درد مفصل از جمله دردهای شایع است شاید عموم مواقع نیازی به مراجعه به پزشک نباشد اما اگر در کنار درد مفصل موارد زیر نیز وجود داشتند لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید:

تورم
قرمزی
حساسیت نسبت به لمس و احساس گرما در اطراف مفصل.
احساس کسالت و ناخوشی می‌کنید.
تبی که هرچه میکنید قطع نمی شود.
تعریق شبانه یا کاهش وزن غیر عادی.
تداوم درد بیش از دو هفته
اگر درد با داروهای مسکن معمولی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن تسکین نمی‌یابد.
اگر در شب دچار درد مفاصل می‌شوید
از فشار درد از خواب می پرید
اگر درد مفصل شما به علت آسیب دیدگی باشد و موارد زیر را نیز تجربه کنید لازم است فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنید:

تغییر شکل مفصل
ناتوانی در استفاده از مفصل
درد شدید.
تورم ناگهانی.
تفاوت های زنان و مردان در ابتلا به درد مفصل
درد مفصل

متاسفانه بر طبق آمارهای به دست آمده از تحقیقات اخیر دانشمندان زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به دردهای مفصلی قرار دارند البته در رده سنی بزرگسالان بالای ۴۰ سال نیز دردهای مفصلی بسیار شایع هستند. ابتلا به درد مفصل در زنان بالای ۴۰ سال به دلایل مختلف از جمله، کم تحرکی و چاقی، بسیار شایع است. البته چاقی در اکثر زنان مبتلا، منشا درد بوده است.

خوراکی های مفید برای درمان درد مفصل
۱ – ماهی چرا که منبع غنی امگا۳ است
۲ – چای سبز
۳ – روغن زیتون
۴ – پرتقال
۵ – پیاز
۶ – زردچوبه
۷ – گیلاس
۸ – زنجبیل

خوراکی های مضر برای درد مفاصل

۱ -گوجه فرنگی چراکه، سرشار از اسید اوریک است.
۲ -مصرف زیاد گوشت قرمز
۳ -مصرف زیاد شیر بر خلاف باور عمومی که فکر میکنند برای مفاصل مفید است.
۴ – روغن نباتی
۵ – مواد قندی
۶ – کافئین
۷ -غلات حاوی گلوتن
۸ -بادمجان، فلفل دلمه ای قرمز و سیب زمینی

توصیه های کاربردی برای درمان درد مفصل در افراد سالخورده

درمان درد مفاصل

۱- تا می توانید پیاده روی کنید. چرا که عدم فعالیت منجر به درد مفاصل به خصوص مفاصل زانو می شود.

۲- برای درمان درد مفصل خود از ماساژ درمانی غافل نشوید.

۳- به میزان کافی کلسیم به بدن خود برسانید

۴- جهت لاغری سریع خود اقدام کنید

۵- در غذاهای خود از زردچوبه استفاده کنید.